Ihonhoidon ABC


 

VINKKEJÄ IHONHOITOON

Ensimmäinen askel kauniin ja raikkaan ihon saavuttamiseksi on päivittäinen puhdistus. Säännöllinen kosteuttaminen auttaa pitämään ihon hyvässä kunnossa ja tarvittaessa iholle voi tarjota lisähoitoa seerumeiden, naamioiden ja muiden tehotuotteiden avulla. Hoidettu iho näyttää ja tuntuu hyvältä!

 • Poista silmämeikki: silmänympärysiho on ohutta ja haurasta, siksi rypyt ilmestyvätkin ensimmäisenä juuri silmien ympärille. Käytä silmämeikin poistoon erityisesti silmänympärysalueelle kehitettyä tuotetta, joka ei rasita ihoa tarpeettomasti.
 • Puhdista kasvot: vaikka kasvoilla ei olisikaan meikkiä, iho tulee puhdistaa päivittäin. Puhdistus poistaa iholle kertyneet epäpuhtaudet, kuten pölyn, saasteet ja ihon omat eritteet (hiki, tali). Kasvojen iho tarvitsee oman puhdistustuotteen, joka kannattaa valita ihon tarpeet huomioiden.
 • Kuori iho: kuorinta poistaa ihosta karheuden ja saa ihon tuntumaan ihanan pehmeältä sekä sileältä. Ihon hilseily vähenee, voiteet imeytyvät paremmin ja ne vaikuttavat tehokkaammin. Käytä kuorintaa ihosi tarpeiden mukaan 1-4 x kuukaudessa.
 • Käytä kasvovettä: kasvovesi on oleellinen osa ihon puhdistusta, sillä se viimeistelee puhdistuksen ja virkistää ihoa. Lisäksi se toimii voiteen alla “seerumina” tehostaen voiteen imeytymistä. Aamuisin kasvovesi yksinäänkin usein riittää herättämään ihon uuteen päivään.
 • Kosteuta: käytä sopivia voiteita, jotka huolehtivat ihon hyvinvoinnista aamuin ja illoin. Muista myös silmänympärystuote.
 • Tehosta: seerumit, naamiot ja muut täsmätuotteet tehostavat ihon päivittäistä hoitoa erityisesti vuodenaikojen vaihteessa tai stressaavina ajanjaksoina, jolloin iho kaipaa tavanomaista suurempaa tukea pysyäkseen kauniina.

5 MUISTISÄÄNTÖÄ

Hyvin hoidettu iho näyttää elinvoimaiselta ja tuntuu hyvältä kaiken ikäisenä. Ihosi kiittää, kun muistat seuraavat asiat:

 1. Vältä liiallista auringolle altistumista ja suojaa ihosi UV-säteiltä.
 2. Juo runsaasti vettä ja syö monipuolisesti.
 3. Vältä tupakointia.
 4. Lepää riittävästi, liiku ja huolehdi jaksamisestasi.
 5. Huolehdi ihosi tarpeista oikeanlaisilla tuotteilla.

RASVAINEN IHO tuottaa liikaa talia ja usein siinä erottuu laajentuneet huokoset. Tunnusomaisia piirteitä ovat myös komedot eli ihomadot, erilaiset näppylät ja jopa akne. Hoidon tavoitteena on puhdistaa ihoa, normalisoida sen toimintoja, hillitä ihon kiiltoa ja vähentää epäpuhtauksia. Säännöllinen ja huolellinen ihonhoito kotona auttaa saavuttamaan nämä tavoitteet, jolloin rasvainenkin iho näyttää kauniilta ja tasapainoiselta.

Kotihoidossa erityisen tärkeää on puhdistus, joka poistaa iholta meikin lisäksi myös liiallisen talin. Rasvaisessa ihossa on yllin kyllin rasvaa, mutta sen on kuitenkin saatava kosteutta tasapainottuakseen. Ihon pinta voi olla jopa hilseilevän kuiva, jolloin epäpuhtaudet eivät pääse poistumaan ihohuokosista vaan jäävät “vangeiksi” kuivan pintasolukon alle. Silloin iho tuntuu ja näyttää epätasaiselta. Säännöllinen kosteusvoiteen käyttö auttaa ihoa voimaan paremmin.


NORMAALI IHO on kuin lapsen iho: se on tasainen, sileä ja sen talineritys on ihanteellinen. Normaalin ihon väri on hyvä, huokoset ovat pienet ja ihon pinta on pehmeä ja kiinteä. Tällaista unelmaihoa jokainen toivoo itselleen! Normaalia ihoa ei kuitenkaan saa jättää hoitamatta, sillä säilyäkseen kauniina se tarvitsee säännöllistä huolenpitoa.

Kotihoidossa kannattaa muistaa, että ulkoiset tekijät voivat häiritä ihon tasapainoa ja siksi ihon suojaus ja riittävä kosteuttaminen on tärkeää. Normaalikin iho voi tarvita joskus tehotuotteita esimerkiksi ennen juhlaa, jotta iho näyttäisi erityisen kauniilta.


KUIVA IHO tuntuu usein karhealta, kiristävältä ja se saattaa hilseillä. Iho tuottaa liian vähän rasva-aineita, jolloin sitä suojaava hydrolipidikalvo ei kykene toimimaan kunnolla. Seurauksena ihosta haihtuu kosteutta ja se kuivuu entisestään. Huokoset ovat usein pienet ja ihon rakenne on normaalia ihoa ohuempi ja hauraampi. Hoidon tavoitteena on poistaa hilseily ja kiristävä tunne, suojata ihoa kuivattavilta tekijöiltä ja antaa iholle rasva-aineita sekä kosteutta. Säännöllisellä huolenpidolla kuivakin iho pysyy tasapainoisena ja elinvoimaisena.

Kotihoidossa kannattaa huomioida riittävän hoitavien tuotteiden käyttö, jotta ulkoiset tekijät eivät pääse kuivattamaan ihoa entisestään. Rasvojen saannin lisäksi riittävä kosteutus ja ihon suojaaminen on olennaista. Voiteiden lisäksi iho saattaa tarvita myös seerumeita ja/tai naamiota, jotta iho sekä näyttää että tuntuu hyvinvoivalta.


PUNOITTAVA JA HERKKÄ IHO voi olla kuiva, rasvainen tai jotain siltä väliltä. Rakenteeltaan se on usein ohut ja siksi se reagoi poikkeuksellisen helposti esim. ulkoisiin ärsykkeisiin, kosmetiikkaan ja ravintoon. Herkän ja punoittavan ihon hoidon tavoitteena on palauttaa iholle rauhallinen, tasapainoinen tila, lievittää punoitusta ja saavuttaa tasainen ihon väri sekä vahvistaa ihoa ja suojata sitä ärsykkeiltä. Oikeanlaisella hoidolla herkkä iho näyttää ja tuntuu hyvältä.

Kotihoidossa olennaista on riittävän lempeiden tuotteiden käyttö, jotka sekä vahvistavat että suojaavat ihoa. Voiteiden lisäksi iho saattaa kaivata joskus täsmähoitoa (esim. seerumit ja naamiot), jotta iho voi hyvin ja pysyy rauhallisena.   


AIKUINEN IHO voi olla kuiva, normaali tai jopa rasvainen. Ikääntyminen muuttaa ihoa ja tuote, joka sopi nuorempana ei välttämättä tuokaan enää tuloksia. Iän myötä kollageeni- ja elastiinisäikeet veltostuvat ja ihon kimmoisuus heikkenee. Myös hormonitoiminnan ja aineenvaihdunnan muutokset sekä ulkoiset rasitteet vaikuttavat aikuisen ihon kuntoon. Tavoitteena kotihoidossa on ikääntymisen merkkien ennaltaehkäisy, ihon suojaaminen ulkoisilta rasitteilta, ihon toimintojen aktivointi ja elinvoimaisuuden palauttaminen.

Kotihoidossa kannattaa huomioida, että iho kaipaa säännöllistä hoitoa aamuin illoin näyttääkseen elinvoimaiselta ja nuorekkaalta. Aikuinen iho hyötyy erityisesti tehotuotteista, kuten seerumeista, boostereista ja naamioista, joita voi käyttää joko kuurina tai jatkuvasti.